Do’s & don’ts met je racket
Een factor waar jij rechtstreeks impact op hebt is de manier waarop je je racket gebruikt én opbergt.
Het aspect waarin padel zich onderscheidt van tennis is dat je het beoefent in een omheind terrein én dat je de glazen wanden en hekwerk actief gebruikt. Sommigen onder ons nemen dat laatste wel héél serieus en deinzen er niet voor terug om met hun racket tegen het hekwerk te slaan. Naast het hekwerk is ook de grond een populair raakvlak wanneer spelers gefrustreerd raken. Dit hard contact tussen je racket en een extern voorwerp is uiteraard nefast voor je materiaal.
De minste barst of scheur in het kader van je racket leidt tot krachtverlies. Je racket verliest een groot deel van zijn veerkracht en dat resulteert meteen in mindere prestaties op het terrein. Denk de volgende keer dus maar 2x na voordat je uit frustratie je racket ergens tegen gooit ;)
Betekent dit dat je de wanden van een padelterrein moet vermijden? Zeker niet. De glazen wanden en het hekwerk maken nu eenmaal deel uit van padel, ga ze dus niet expres vermijden om je racket te sparen!
Mag ik in de regen padellen?
Dat mag, maar gebruik bij voorkeur je vorig racket ipv je splinternieuw adidas racket. De regen die op je racket valt is niet zozeer het probleem, wat wél nefast is voor je racket is het gewicht van de bal. Iedere keer dat de bal stuitert vult het vilt zich met water, waardoor de bal naargelang de speelduur zwaarder wordt. Je racket is gemaakt om de impact van een padelbal op te vangen, maar weet dat een natte bal véél zwaarder is dan een droge. Ook de impact op je racket is dus x keer groter dan bij droog weer. Het zou niet de 1e keer zijn dat een racket scheurt tijdens een spelletje padel in de regen…
In België is het een groot deel van het jaar vochtig buiten en ook dit vraagt enige aandacht. Speel je in de lente of winter padel? Denk er dan aan om je racket achteraf mee in huis te nemen. Je racket op de achterbank van je auto laten slingeren is geen goed idee. Waterdruppels stapelen zich op in de mousse van je racket en zorgen voor een zwakke plek in het blad. Bewaar je racket dus binnen, liefst horizontaal in een ruimte op kamertemperatuur, zodat het water zich niet op 1 plaats vastzet.
Wanneer is mijn racket aan vervanging toe?
Niet jijzelf, maar wel je medespelers zijn vaak degene die opmerken dat je racket opgespeeld is. Hoor je een doffe klank bij ieder balcontact? Dan is de mousse van je racket zijn veerkracht kwijt en moet je allicht véél harder op de bal slaan dan nodig is (om dezelfde kracht te generen).
Tip: hoor je het niet goed, maar wil je toch testen of je racket ‘op’ is? Duw dan met 2 vingers in het midden van de mousse. Kan je de mousse zonder moeite diep induwen (= 0,5 – 1,0cm)? Dan is het aan vervanging toe!